L-carnitin

17. července 2014 v 12:17 | m |  Diets
Ja osobne L-carnitin uzivam uz dlho, teda uzivam pocas obdobi, ked sportujem a teda aj chudnem. Pred treningami taekwonda som si ho davala vzdy spolu s niecim co ma rychle cukry a ucinok bol neuveritelny. Sice som sa pocas cvicenia desne potila ale vaha isla paradne rychlo dole a aj moj vykon bol o poznanie vacsi. Teraz ho mam v tabletovej forbe spolu s chromom, ktory je dobry pre potlacenie chuti na sladke, s inulinom a tiez doplnkovo uzivam zmes jablcny ocot a vitamin C, co sa tiez zide pri chudnuti.

L-karnitín je životne dôležitá prirodzená živina, ktorá hrá zásadnú úlohu v energetickom metabolizme v tele. L-karnitín bol známy ako vitamín BT. Prenáša mastné kyseliny do mitochondrií, energetických zdrojov v bunkách, ktoré mastné kyseliny premieňajú na energiu. Bez L-karnitínu sa mastné kyseliny do mitochondrií nedostanú. L-karnitín je veľmi dôležitý pri dodávaní energie do mnohých telesných orgánov, ako napr. srdce, svaly, pečeň a bunky imunitného systému, čím umožňujú ich funkciu. Okrem toho má L-karnitín aj detoxikačnú funkciu, pretože pomáha z buniek odstraňovať medziprodukty metabolizmu.
Výskyt v ľudskom tele?
Ľudské telo obsahuje asi 20-25g L-karnitínu. Orgány a bunky s vysokými nárokmi na energiu - srdce, pečeň, svaly, bunky imunitného systému, ľadviny, mozog, nervy, spermie - majú veľmi vysokú hladinu L-karnitínu a bez dostatočného prísunu nemôže byť ich funkcia dostatočná.
Účinnosť L-karnitínu na organizmus
- získava energiu z tukov - podporuje a zvyšuje výdrž pri športových výkonoch - dôležitý pri rekonvalescencii - zabezpečuje prísun energie do srdca a buniek imunitného systému - zabraňuje rýchlemu nástupu únavy pri námahe.
Ktoré jedlá obsahujú L-karnitín?
L-karnitín je súčasťou každodennej stravy. Obsahuje ho tmavé mäso / jahňacina, hovädzina, zverina/. Ryby, hydina, mlieko, rastlinné produkty obsahujú veľmi malé množstvo L-karnitínu. V priemere v strave prijmeme 30 - 300mg L-karnitínu denne.
Zverina, hovädzina 1000-2200 mg/kg
Bravčové, králičie 200-300 mg/kg
Hydina 60-300 mg/kg
Ryby 60-200 mg/kg
Klobása 10-200 mg/kg
Mlieko, syr, mliečne výrobky 10-100 mg/kg
Huby 10-50 mg/kg
Ovocie, zelenina, oriešky, obilie 0-10mg/kg
Môže si naše telo samo vytvoriť L-karnitín?
L-karnitín je látka, ktorá sa v tele vyskytuje prirodzene a telo si je schopné vytvoriť len malé množstvo. Na produkciu L-karnitínu telo potrebuje aminokyseliny /lyzín a methionín/, vitamíny / C, B6, B12, B3, kyselina listová/ a stopové prvky /železo/. Nedostatočný prísun hociktorej látky obmedzuje tvorbu L-karnitínu. Na tvorbu L-karnitínu naviac potrebuje telo mobilizovať L-lyzín, čo je vo svaloch viazaná aminokyselina. Telo musí rozložiť až 30 g svalovej hmoty, aby vytvorilo 1g L-karnitínu. Preto telo radšej uspokojuje svoju potrebu L-karnitínu zo stravy, aby tomu zabránilo.
Význam L-karnitínu
Zvýšený príjem L-karnitínu môže mať pozitívny vplyv na telesnú kondíciu a zdravie. Dostatočný príjem L-karnitínu je zvlášť dôležitý pri fyzickej námahe a situáciách, ako napr. stres, únava, tehotenstvo, kojenie, starnutie, vegetariánstvo, nevyvážená strava, diéty na chudnutie.
Kto by mal užívať L-karnitín?- športovci výkonnostní aj rekreační- ľudia pri redukčnej diéte- muži i ženy, starší ľudia - vegetariáni- diabetici- ľudia, ktorí si chcú udržať lepšie zdravie.
Prínos L-karnitínu pre športovca
L-karnitín je zvlášť dôležitý pri udržiavaní výkonnosti športovcov. L-karnitín môže zabrániť zužovaniu ciev, spôsobené fyzickou námahou, čím sa zlepšuje krvný obeh a zásobovanie svalov kyslíkom. Výkonnosť a vytrvalosť športovcov sa zlepší a svaly sú lepšie chránené pred zranením. Športovec môže dlhšie trénovať a únava svalov bude menšia. Nedávne štúdie ukázali, že L-karnitín skracuje dobu zotavenia po intenzívnom zaťažení a zlepšuje výkonnosť po opakovanej námahe. To platí nielen pre výkonnostných športovcov, ale hlavne pre rekreačných športovcov. Bolesť svalov tzv. svalovicu, ktorú mnoho ľudí po namáhavej činnosti cíti, je možné užívaním L-karnitínu podstatne zmenšiť, čo športovcovi umožní ďalej naplno trénovať. Okrem toho L-karnitín podporuje spaľovanie tukov, znižuje odbúravanie aminokyselín, podporuje syntézu bielkovín a vytváranie hmoty hladkého svalstva. Pre všetkých športovcov predstavuje L-karnitín akýsi vnútorný tréningový program. Podporuje trvalú radosť z fyzickej činnosti a uľahčuje prechod do fázy s vyššou intenzitou. Taliansky národný tím používal L-karnitín počas MS v roku 1982 v Španielsku a stal sa majstrom sveta.
L-karnitín a doping
L-karnitín nie je doping. Je to prírodná látka, ktorá sa nachádza v strave a pomáha športovcom pokryť zvýšené nároky na výkonnosť. L-karnitín sám o sebe nezvyšuje výkonnosť špičkovým športovcom nefyziologickou cestou, tzn, že nie je na zozname zakázaných stimulantov.
L-karnitín a chudnutie
L-karnitín môže významne pomôcť pri dlhodobom riadení telesnej hmotnosti v rámci zdravotného programu alebo programu zvyšovania fyzickej kondície. Štúdie ukazujú, že kombinácia L-karnitínu ako potravinového doplnku a zníženie kalorického príjmu, najlepšie v spojení s fyzickou aktivitou, vedie k úprave hmotnosti. Bolo dokázané, že L-karnitín urýchľuje spaľovanie tukov z potravy. Ak je L-karnitin konzumovaný súčasne s tukmi, spaľujú sa rýchlejšie a v tele sa ich menej usadí. L-karnitín znižuje nepriaznivú hladinu lipidov v krvi. Okrem toho bolo u zvierat dokázané, že L-karnitín zmenšuje pocit hladu a umožňuje znižovanie príjmu potravín.
Základné príznaky nedostatku L-karnitínu
Príznaky nedostatku L-karnitínu nie sú vždy rovnaké a dosť ťažko je ich rozpoznať. Môžu byť nasledovné:- únava/vyčerpanosť: rezervy tukov nie je možné dostatočne premeniť na energiu
- znížený telesný výkon: fyzická kondícia môže byť znížená z dôvodu nedostatočného prísunu L-karnitínu- narušený metabolizmus tukov, ukladanie tukov v tkanivách, namiesto tukov sa na tvorbu energie používa bielkovina. Tým sa môže spomaliť chudnutie pre redukčných diétach.
Užívanie L-karnitínu
L-karnitín je najlepšie používať ráno, pri obede a skoro poobede, rovnako ako vitamíny. Nedoporučuje sa užívať večer pred spaním, pretože zvýšená dávka môže viesť k vyššej aktivite a zvýšeniu bdelosti. Užívanie veľkého množstva L-karnitínu po 20,00 hod môže narušiť zaspávanie.
L-karnitín by sa mal užívať v malých dávkach 500-1000mg, pri jedle alebo po ňom. Ako súčasť redukčných diét, v tehotenstve, u vegetariánov a športovcov sa môžu užívať až 3-5 g denne ako potravinový doplnok. V praxi športovci pred súťažou zvyšujú dávku až na 3-5 g denne.
Predávkovanie L-karnitínom
L-karnitín je vo vode rozpustná látka a nadbytočné množstvo sa vylúči ľadvinami do moču, rovnako ako vitamíny, rozpustné vo vode.
Bezpečnosť L-karnitínu
L-karnitín sa nachádza aj v strave, hlavne v tmavom mäse. L-karnitín je teda bezpečný a môže sa užívať dlhodobo, mesiace aj roky bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Pri veľmi veľkom množstve sa môže prejaviť hnačka. Dávka 3 g denne takéto príznaky nevykazuje.
2 formy L-karnitínu
Okrem L-karnitínu, ktorý sa vyskytuje v prírode, sa chemickou syntézou sa vytvára jeho neprírodný zrkadlový obraz, známy ako D-karnitín, organizmom nevyužiteľný
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama